יש לנו קבוצות וואטסאפ לכל הודו
כדאי לך להצטרף אלינו ולהיות חלק מקבוצת מטיילים בהודו
שביל החומוס בהודו, מה המסלול שלו? מאיפה מתחילים?
אלירן בבלי |מנהל מטיילים בהודו| עודכן 18/09/22 11:59
רקע לשביל החומוס
רוב רובם של המטיילים הישראלים (מעל ל90%) מטיילים לאורך מספר חודשים בשביל החומוס בהודו. שביל החומוס של הודו הוא לגמרי "נחיתה רכה" למטיילים המתחילים שבכם, שם אתם תראו שלטים בעברית, גסטהוסים של ישראלים שנתקעו בשביל החומוס, הודים שמדברים בעברית. גם באוכל המקומי ניתן להרגיש שאתם נמצאים בשביל החומוס, אם זה פלאפל, סביח, או סתם טחינה הודית מקומית.
בכתבה הבאה תרשו לנו להתחיל את שביל החומוס דווקא מאיזור הדרום עם נחיתתכם במומבאי. אבל אל תדאגו נגיע גם לאיזור דלהי וצפונה. המפה והכתבה, כרגע מתעדכנת. בכל יום נוסיף עוד ועוד מידע על איזורים שונים בשביל החומוס. לכן, אם יש ברשותכם מידע רלוונטי שתרצו להוסיף לכתבה, בבקשה שלחו לנו אותו באמצעות הודעה כאן. מתחילים!
בכתבה הבאה תקבלו מידע אודות שביל החומוס ומפת הודו למטייל.
הסבר על האיזורים בהודו
דרום הודו: איי אנדמן, מומביי, גואה, האמפי (קרנטקה), גוקרנה, מייסור, קרלה (מונאר, אלפי,ורקלה, קוצ'ין), טאמיל נאדו (ואטאקאנאל, קודאי קנאל, פונדיצ'רי, אורוויל, צ'נאי, מאמאלאפורם, קנייאקומארי).
מרכז הודו: רישיקש, דלהי, אגרה, ורנאסי, רג'סטאן (פושקר, בונדי, ג'אייפור, ג'ייאסלמר, אודייפור, ג'ודפור).
צפון הודו: הימצ'ל פראדש. דהרמסלה, מנאלי, פרוואטי, קאסול, קשמיר, שימלה, צ'אמבה, ספיטי, קינור, לדאק – לה והאזור.
מסלול שביל החומוס בכלליות.
נוחתים במומבאי > משם נמשיך לגואה ארמבול החוף הצפוני > משם נמשיך לגואה פאלולים החוף הדרומי בגואה > משם נמשיך לגוקרנה אום ביץ > משם נמשיך להאמפי > משם נמשיך לבנגלור כדי להגיע לוואטה קנל> משם נמשיך למונאר > ואז נמשיך לקוצין > ואז רכבת/טיסה ארוכה לרג'סטאן > משם נמשיך לפושקר ושאר הערים שמסביב טיולים באודייפור וכו.. > משם נמשיך לדלהי > משם נמשיך לטיול יום לאגרה > משם נמשיך לרישיקש > משם נמשיך לקאסול > משם נמשיך למנאלי > משם נמשיך לדרמסאללה > משם נחזור לדלהי ונסיים את שביל החומוס בהודו.
נ.ב. ישנם עוד מקומות רבים, הדרך המתוארת לעיל היא בין המקומות ששם תוכלו לראות הכי הרבה ישראלים ולכן זה נקרא שביל החומוס.
יעד ראשון – מומבאי
קישור לקבוצת הוואטסאפ של מומבאי:
https://chat.whatsapp.com/KbiWW5R9zEJG3rY47iANPA
מומבאי היא עיר נפלאה אבל גם עיר קשוחה, עמוסה, קשה. אבל לא היינו מוותרים על לראות את העיר העצומה הזו, בסופו של דבר הכל חוויה (גם הדברים הפחות נעימים). בכל זאת, אנחנו לא ממליצים לטייל בה מיד עם נחיתתכם בהודו. גם לנו הוותיקים שבהודו לא תמיד קל לקבל את מומבאי כמות שהיא, לכן המלצה שלנו המשיכו ליעד הראשון בהודו לאחר נחיתתכם במומבאי וחזרו אליה בהמשך הטיול כשכבר תהיו מטיילים מנוסים יותר.
גואה
קישור לקבוצת הוואטסאפ של גואה:
ארמבול: https://chat.whatsapp.com/JEh316MIh2z3RwpTns1IGc
פאלולים: https://chat.whatsapp.com/DlMt6cJ4fd60qpDJIH9p3i
גואה כללי: https://chat.whatsapp.com/LFp7MHJv4CrDAGmmUhqkNQ
גואה הוא אחד המקומות הכי מגניבים בהודו ואחד המקומות המועדפים על מטיילים ישראלים. בגואה יש חופים לרוב, מסעדות דגים, אקסטרים ימי ועוד המון אטרקציות.
חשוב שתדעו על גואה: ככל שנמצאים בחוף צפוני בגואה ככה רועש יותר,ככל שמדרימים יותר החוף הופך לרגוע שקט ושאנטי יותר.
יעד ראשון לאחר הנחיתה במומבאי הוא החוף הצפוני בגואה: ארמבול.
ארמבול שנמצא בצד הצפוני של גואה הוא יעד מעולה לנחיתה רכה למטיילים. החוף הוא חוף מלא בתיירים, רוב רובת של התיירים מגיע מרוסיה וישראל, אבל תוכלו לראות גם המון תיירים הודים שבאים לבלות בחוף הצפוני של גואה.
בארמבול לא תקבלו את הודו האמיתית. לאט לאט תוכלו להתרגל להודו, לראות פרות רובצות על החוף, לשתות בירה בזול, (בירה ואלכוהול בהודו יחסית יקרים. חוץ מגואה ששם ניתן לשתות אלכוהול בגול ובשפע רב).
בארמבול יש בית יהודי עם אווירה נעימה ומאוד מקבלת. (בית יהודי הוא מקום שבו באים זוג מישראל לשליחות, לרוב זה מתבטא בלארח מטיילים. בדרך כלל הזוג מגיע להתנדב לעונה אחת בלבד.
גוקרנה
קישור לקבוצת הוואטסאפ של קרנטקה
קרנטקה כללי: https://chat.whatsapp.com/JmrkYcbXIG764hkRmTcfqV
אום ביץ: https://chat.whatsapp.com/FSiUUwKhe1Y86zMLj2GTAz
גוקרנה: החופים: אום ביץ', קודלי ביץ,
חופים שקטים בעיקר בטן גב, שונה מאוד מגואה, סדר היום שם בעיקר ערסל – ספר – אוכל- ושוב ערסל וחוזר חלילה. אפשר להעביר שם שבוע בכיף, רוב המטיילים ממצים את גוקרנה אחרי שבוע ומדרימים משם לקוצין, וואטה קנאל או שמצפינים לגואה.
באום ביץ' יש בית יהודי שפתוח לכולם עם הכנסת אורחים מרשימה.
האמפי
קישור לקבוצת הוואטסאפ
האמפי (סנאפור): https://chat.whatsapp.com/EcuUSfdTVpfJD9feTqcxhm
חשוב להגיד על האמפי: ברוב הגסטהאוסים אין מזגן ואין מים חמים במקלחת. פשוט יש שם הוט באקט (דלי מים חמים)
גסטהאוס מומלץ: K.C שזה בעצם הגסטהאוס של דודו פלאפל. היתרונות הבולטים בגסטהאוס:
החדרים מרוצפים ואטומים במלואם, המזרונים היו נוחים, והמקלחת והשירותים היו סטנדרטים וברמה טובה.
האוכל במסעדה מדהים ברובו הגדול ובמחיר שפוי (לאפה פלאפל לפנים) + מגיע מהר יותר מהזמן שתגלגלו פייסל.
היתרון הכי גדול של המקום הזה הוא הצוות – מיקו, דודו ושאר התותחים שמקבלים כל אחד באהבה כמו בני בית ויוצרים בתכלס את משפחת דודו.
מחירי החדרים הם 400-500 רופי ללילה, ביקרים יותר יש מרפסת וערסל מגניב.
אטרקציות נוספות בהאמפי:
מסאז׳ Lotus – חצי שעה עד שעה וחצי של מסאז׳ (400,800,1000 רופי). אמנם החדר יחסית קטן ולא מרשים אבל הטיפול עצמו היה מעולה.
Kishkinda Water Park – לילדים שבנינו, אם בא לכם לגוון קצת מהאגם, המקדשים והבולדרים שהאמפי מציעה, יש פארק מים במונחים הודים שכולל כמה מגלשות ונדנדות מגניבות שמחזירות אותך לגיל 12. (150-175 רופי לכניסה).
מקדש הקופים – כ600 מדרגות עד לפסגה שבה אפשר לראות שקיעה / זריחה מטורפת, כדאי לצאת מהבטלנות בזולה של דודו ולראות את מה שיש בסביבה. (כניסה חינם)
אני לא בעד וגם לא נגד אבל בהאמפי הרבה יותר קל להתנייד באופנוע, ריקשות יקרות באופן משמעותי מהמציאות ואופנוע פשוט מתחיל ב120 רופי ליום ואפשר להשכיר דברים יותר רציניים. אז מי שבאמת יודע לנהוג מומלץ לו לקחת אופנוע אבל כמובן להיות אחראיים כי הדרכים בהאמפי רחוקות מלהיות סלולות.
אם לקחתם אופנוע, מסביב לכל האזור יש נופים מטורפים של שדות אורז, עצי קוקוס, ובולדרים שאלוהים יודע איך הם נראים ככה. בקיצור אחלה האמפי שבעולם!
מייסור (מיסורו קרנטקה, הודו)
קישור לקבוצת הוואטסאפ
מייסור: https://chat.whatsapp.com/IxSvChuX7zNLm7NvrdeAgN
נראה לי כי מייסור הוא יעד שלא מדברים עליו מספיק ולכן כנראה פחות בשביל (החומוס) וחבל. אני מבלה פה כבר 4 ימים והעיר נהדרת! במייסור עצמה וסביבתה יש שלל מקומות לראות … המלצותיי :
ארמון המהרג'ה: הארמון הינו בעצם מרכז התיירות של לב העיר. מרשים ביותר. אם חשבתי שהארמון באודייפור מרשים אז זה אף יותר. (אין תמונה כי אסור לצלם בפנים, 200 רופי כניסה).כנסיית פילומיננץ: יפה מאוד. מתרשמים בעיקר מבחוץ. מבפנים כרגע בשיפוץ.שוק דאברג': שוק מקומי מקסים וציבעוני שיש בו הכל ממאכלים לפרחים ולשטויות. תזהרו לא להתפתות למוכרים של השמנים,הם מזוייפים (נהג הרקשה שלי אמר שהם 90 אחוז אלכוהול עם טיפת ריח ואחרי כמה ימים גורמים לגירודים קשים).מפעל השמנים והכנת קטורת: נחמד לעצור להריח ולראות כיצד מכינים בעבודת יד.מפעל משי: סיור במפעל. מדהים לראות אייך מהרמה הכי בסיסית של הכנת החוט עוברים את כל התהליך עד הסארי המושלם.צ'אמונדי היל: ההר המשקיף על העיר ועליו מקדשים יפים.גן החיות: נחמד. לא יותר מזה. בוא נגיד שהספארי ברמת גן מוצלח יותר.סרירנגפטנאם: וואוווו . עיירה קטנה כ 16 קמ ממיסור וכולה סיור מתמשך בין מקדשים וארמון הקיץ של הסולטן טיפו (200 רופי כניסה) סיור חובה!גני ברינדוואן: גנים יפים. מומלץ להגיע לקראת השעה 19:00 כי אז מתחיל מופע אורות על המזרקות. מגיעים באוטובוס מקומי מהתחנה המרכזית , 20 רופי לנסיעה.מירוץ סוסים: פעמיים בשבוע. נראה לי רביעי וחמישי. מגניב לראות ולהיות.לסיכום: פשוט לשוטט בעיר בכייף. עיר שוקקת חיים מלאה באנשים נחמדים ודאבות מצויינות.
- נהג הריקשה הכי אלוף שיש שמדבר אחלה אנגלית ומכיר את העיר ככף ידו ועוזר בהכל רהימאן 919591400568
- *מלון במיקום מרכזי: hotel chandra palace#150, kalamma temple street
בנגלור
קישור לקבוצת הוואטסאפ
בנגלור: https://chat.whatsapp.com/F7oQ9acyNfpJISFygSsByd
בנגלור היא בירתה של מדינת קארנאטקה בהודו. אוכלוסיית העיר מונה כ־11,000,000 נפש, השלישית בגודלה בהודו. המטרופולין של בנגלור היא החמישית בגודלה בהודו.
בנגלור לרוב משמשת את המטייל הישראלי בשביל החומוס כתחנת מעבר. ישראלים לא מוצאים בה מעבר לכך ולכן למשל בדרך לוואטה קנאל לרוב אתם תעצרו בבנגלור ולהעביר שם בדרך כלל יום שלם, בכדי להמשיך עם סליפר לקודאי קנאל (התחנה הבאה בשביל החומוס).
וואטה קנאל
קישור לקבוצת הוואטסאפ
וואטה קנאל: https://chat.whatsapp.com/LstGFVE2t2rFVHmb4Uo3st
וואטה קנאל הוא כפר קטן שנמצא במרחק של כ20 דקות נסיעה מקודאי קנאל העיר.
בוואטה יש 99% ישראלים והמקום מבודד מאוד (גם הדרך אליו אורכת זמן וקשה). בוואטה בעיקר צופים בזריחות המשגעות, ישנם ישראלים שמוצאים מקום זה כדי לעשן.
בוואטה קר מאוד! המקום הדרומי בטאמיל נאדו כל כך גבוה שגם בעונה החמה קר שם. לכן מומלץ לקנות סוודר ובגדים חמים בשוק המקומי.בכל דירה בוואטה (בוואטה אין גסטהאוס) יש אח להתחמם בו. קונים עצים להסקה מאנשים שמגיעים עד פתח הבית ומוכרים.
וואטה מקום משגע! אתם נמצאים בגובה מעל העננים ופשוט נהנים מנוף ושמיים שאין בשום מקום אחר. בוואטה קנאל יש בית חבד מקומי שבו ניתן להתארח לארוחת שבת וחג בתשלום סמלי.
במילה אחת
מונאר
קישור לקבוצה
מונאר: https://chat.whatsapp.com/FeOPzJSDsekBBoEpWzav0y
——
מוזיאון תה: כעשר דק' נסיעה ממונאר יש מוזיאון תה. המוזיאון מכיל סרט הסבר באנגלית על ההיסטוריה של האיזור ועל התעשייה המקומית, תערוכה היסטורית של חפצים ותמונות שקשורות להתיישבות באיזור וקצת לתה, הדרכה באנגלית על סוגי התה ועובדות על תה, וצפייה בקו ייצור של תה. בסוף אפשר לקנות תה, תבלינים וכו' ולטעום תה תמורת 10 רופי. במתחם המוזיאון יש גם מקום נחמד לשבת ולהסתובב בין שיחי תה. מומלץ לעשות בהתחלה כדי להבין מה זה בעצם כל מה שרואים מסביב. 125 רופי כניסה.
מפעל תה: כעשרים דק' נסיעה ממונאר לכיוון הטופ סטיישן (צפון) יש מפעל תה שניתן לבקר בו. אנחנו הרגשנו שהמוזיאון מספיק ממצה ולא היינו במפעל.
פארק אקסטרים: כמו שזה נשמע. אומגה, קיר טיפוס, סנפלינג, משחקי וידיאו, טרמפולינות ועוד ועוד. כיף ממש. למעשה יש שניים כאלה, אחד מצפון למונאר בשם dreamland בו לא היינו ואחד מדרום בשם wonder valley בו היינו ונהנינו מאוד. 1000 רופי כניסה ליום לשני המקומות. קצת יקר אבל לדעתנו שווה פלוס. לפעמים יש אפשרות לכרטיס ב800 רק לחלק מהאטרקציות. נסיעה של חצי שעה בריקשה, עלה 600 רופי- 200 לכיוון ועוד 200 שיחכה לנו 4 שעות.
מונאר מופעים: שני מופעים, שמתקיימים במספר מקומות, אחד בתוך העיר ליד השוק וכמה במרחקים של 20-30 דק' נסיעה. הראשון נקרא קטאקלי, מופע תיאטרון-פנטומימה וריקוד מסורתי של גברים שלבושים כדמויות מאופרות ומקושטות. די חדגוני וקצת מוזר למי שלא חובב מאוד פולקלור מקומי… השני מופע בשם קלארי שמדגים מיומנויות אקרובטיקה ולחימה מסורתית. מרשים ומומלץ מאוד!! 200-300 רופי לכרטיס למופע אחד, תלוי במקום ובסוג המושב. המופעים הם בשעות 4-5-6. קטאקאלי ראשון, כל מופע הוא שעה.
חוות תבלינים: יש כמה. חלקן רק תבלינים, רק פירות או רק צמחי מרפא. אנחנו היינו באחת בשם cinamon garden. 100 רופי כניסה כולל הדרכה. רואים את כל סוגי צמחי התבלינים (כמעט… כורכום, הל, ציפורן ועוד ועוד), קפה, וניל, קקאו, צמחים אירוודיים למיניהם ועוד. בסוף יש חנות למכירת תבלינים ותרופות טבעיות. ראינו באינטרנט שהתרופות לא מקוריות ולא אמינות אבל הגן כולו מעניין ונחמד. לוקח גג שעה להסתובב בכל הגן בנחת. חצי שעה נסיעה בריקשה, 300 רופי הלוך חזור כולל לחכות שעה.
מסאז'ים: ספא: קצת יקר יחסית למקומות אחרים. יש מגוון מקומות בתוך העיר ומחוצה לה. לא בדקנו אבל יש מצב שבאחד ממלונות היוקרה בסביבה יש ממש מתחם ספא עם ג'קוזי ובריכה.
גני פרחים: יש אחד בשם hydel park שצמוד לאיזור הגסטהאוסים. הרבה דשא, נחל ופרחים מעוצבים בין לבין. מקום נחמד להרגע בו. 50 רופי כניסה. נראה שסגור בעונות מסוימות בגלל זמני הפריחה. ב"עונה" פתוח. הגן השני נמצא כרבע שעה נסיעה ממונאר לכיוון הטופ סטיישן (צפון). יותר כמו משתלה ענקית שאפשר להסתובב בה. 30 רופי כניסה.
פילים: כעשרים דק' נסיעה ממונאר לכיוון הטופ סטיישן (צפון) יש חוות פילים שאפשר לרכב בה על פילים. כמו ברוב המקומות התיירותיים הפילים קשורים ונראים די עצובים… בנוסף לאורך הדרכים יש שלטים "זהירות פילים חוצים". השלט אטרקציה בפני עצמה… לדברי הנהג יש פילי בר שמסתובבים אבל זה נדיר מאוד. בע"ה יתמזל מזלכם. אמורה גם להיות נקודה בה ניתן להשקיף על פילי בר. לא ממש הבנו איפה היא ושוב, די נדיר.
שמורת טבע: 13 ק"מ ממונאר יש שמורת טבע שאמורה להכיל נופים ומגוון חיות בר בשם eravikulam. לא היינו, מי שמעוניין יש הרבה מדע באינטרנט. כשהיינו בסביבה היו תורים ארוכים מאוד לכניסה.- טיולי יום: כל גסטהאוס וגם כמה סוכנויות יכולות לארגן טיול יום. רגלי, בריקשה או בג'יפ. המחיר הוא בן 500 ל-1200 לאדם, תלוי באורך ובסוג הטיול, ובדברים שיש בדרך (לשאול אם כולל אוכל למשל). אתם יכולים גם לגשת עצמאית לריקשה ולבקש מקומות שאתם רוצים לנסוע אליהם או לטייל לבד בשדות תה. נהגי הריקשה גם ימליצו לכם מיוזמתם על מקומות בדרך.
אז מה אפשר לראות בטיול במונאר?
המון שדות תה – כולל אנשים שעובדים בשדה וקוטפים תה.
מפלים – יש מספר מפלים, גם בכיוונים שונים. תבדקו באינטרנט או תבקשו תמונות מהנהג המקומי.
אגמים: יש מספר אגמים יפייפים, בכיוונים שונים אחד מהשני, באגמים ניתן לשחות, לראות סכרים ענקיים, ולשוט בסירות. באגם דויקולאם יש אפשרות לשייט בסירת מנוע מהירה, המחיר סביב 800 רופי ל50 דק'. בנוסף, באגם דויקולאם יש גם את echo point, נק' בה אפשר לצעוק ולשמוע הד, המחיר: 10 רופי כניסה. אכן שומעים הד אבל הוא די מעפן.
צמחי תבלין: עצי קקאו, קפה סנדלווד, כוורות דבש על עצים ועוד. אם מעניין אתכם תגידו לנהג/מדריך שישב את תשומת ליבכם כשאתם עוברים בדרך.
נק' נוף עיקריות: נק' זריחה ושקיעה. שימו לב שמהצהריים מתחיל להיות מעונן ולא רואים נוף מרחוק. בנוסף, ליד איזור הגסטהאוסים במונאר יש חורשת עצים מקסימה ולידה נהר פסטורלי. אפשר ללכת לשבת ולהרגע שם ו/או ללכת לאורך הנהר על מגוון התפצלויותיו.
קוצ'ין (קוצ'י)
קישור לקבוצה – קוצ'ין: https://chat.whatsapp.com/G1X5tdKPh9d197oM7aTKd0
ורקלה
קישור לקבוצה – ורקלה: https://chat.whatsapp.com/ID54xX5HRcMIraTIiqThEl
הקליף – cliff
שדה תעופה
שדה תעופה שני שממנו מגיעים אלינו זה השדה ב kochi שברכבת זה כ4 שעות ממנו ובמונית כשעתיים, לא יודעת מחירים בדיוק
לינה
זה רשימה בפני עצמה אבל בקצרה יש מלאאא בהגזמה מקומות לישון ממש בכל הרמות, עם מזגן, עם מאורר, עם בריכה או בלי ממש הכל מהכל. המחירים מאוד שונים בהתאם לזמן שמגיעים, לפני העונה בעונה וכו. המלצה אחת לבינתיים – יש מקום מוכר ואהוב ע"י הישראלים זה ה olive ובאמת מקום קסום, נקי, וזול עם בעלים מדהים בשם אוניל. https://maps.app.goo.gl/4BzVW3vrNdgfqLTv5
https://maps.app.goo.gl/XbJ57onuYpSpmzm86
רג'סטאן - פושקר - אודייפור - גייסלאמר
רג'סטאן
קישור לקבוצה: רג'סטאן כללי: https://chat.whatsapp.com/CD907jUWcc73zJuI3M2LoG
הגעה: אנחנו הגענו לג'איפור בטיסה מדלהי. שימו לב שיש Uber בג'איפור אז אפשר לקחת מונית זולה מהשדה ליעד שלכם. באופן כללי, Uber זו האופציה הטובה ביותר למונית בהודו אם יש באזור שאתם נמצאים בו.
לינה: Chillout Jaipur. גסטהאוס כייפי ומעליו מסעדת רופטופ עם אוכל מעולה. גולת הכותרת היא העובדים – סגל המנהלים של הגסטהאוס והמסעדה הם צמד אחים בשם אז'ית ובאלו יחד עם כמה בני דודים שלהם והם פשוט מקסימים, נתנו לנו המלצות מעולות לגבי העיר ועוד.
מה עושים:
1. סיור בעיר הורודה בריקשה. קנו כרטיס אחוד לכניסה לכל האתרים, אם יש לכם תעודת סטודנט זה בכלל זול מאוד והאתרים באמת יפים ושווים צפייה. גם המוזאון Albert Hall מאוד יפה ומעניין (ואני לא חובבת מוזאונים בדרך כלל; המחיר נכלל בכרטיס כניסה האחוד לכל האתרים).
2. סיור זריחה בג'איפור שה-chillout מארגן. מתחילים את הבוקר ב-5:45 עם נוף מטורף וצ'אי של מקומיים, ומשם ממשיכים לשלם אתרים יפיפיים בג'איפור וסביב לה שהם פחות מוכרים לתיירים. אל תפספסו את החוויה הזו, זה אחד ההייליטים של הטיול שלי.
מה אוכלים:
1. האוכל ב-chillout מעולה.
2. שוק אוכל מעולה – masala chowk
הגעה: אוטובוס תיירים ממוזג מג'איפור, נסיעה של 4 שעות. הנסיעה אמורה להיות באורך 3 שעות אבל האוטובוס עוצר ומעלה מקומיים לאורך הנסיעה ולכן היא מתעכבת. קנינו כרטיס דרך ה-chillout.
לינה: אנחנו ישנו במלון נקי, נעים וזול יחסית בשם Hotel Everest שממוקם ממש ליד מרכז השוק, אבל ברחוב שקט ונעים שאין בו רעש בלילה. מומלץ מאוד למי שרוצה לישון טוב ? שימו לב שהוא מעט רחוק מהאזור של הישראלים (העין השלישית, מנגו טרי, בית חבד וכו') – כ-15 דקות הליכה ברגל.
מה עושים:
כאן אפרט קצת פחות כי באמת יש בקבוצה כבר המון המלצות על פושקר.
1. קניות בשוק – פושקר יחסית זולה ובשוק יש הכל מהכל. מומלץ במיוחד לקנות תכשיטי כסף. אנחנו ממליצים על silver palace לתכשיטי כסף (ממש יפיפיים ונקיים, מקום מאוד מקצועי ויחס מדהים) ועל rock shop לאבני חן והכנת צמידים ושרשראות בהתאמה אישית.
2. מקדש שעולים אליו ברכבל – נוף מאוד יפה. עליה לא פשוטה אז לדעתנו שווה לעלות ברכבל. אנחנו בחרנו לרדת ברגל כדי להנות מההליכה והנוף.
3. רואים את השקיעה מהאגם.
מה אוכלים: כמה המלצות מיוחדות מעבר למה שכולם מכירים באזור של הישראלים –
ארוחת בוקר – מוזלי מעולה ב-honey and spice, פנקייקים מעולים (לא קרפים כמו בשאר הודו אלא פנקייק של ממש!) ב-tikos
צהריים וערב – Raju terrace garden restaurant, la pizzeria
הגעה: סליפר ממוזג מפושקר שיוצא ב-11 בלילה, נסיעה של 7 שעות.
לינה: אנחנו ישנו בהוסטל מהמם בשם Hotel Nutella, זול בטירוף ועם סגל עובדים פשוט מקסים שמאוד אוהב ישראלים. מומלץ בחום!
מה עושים:
1. מסתובבים במבצר היפיפה.
2. לא מפספסים את החנות של Boby בתוך המבצר. היא מוכרת תוצרת של נשים הודיות במטרה לעזור להן להיות עצמאיות, והיא אישה מקסימה בכללי.
3. טיול ג'יפים ולילה במדבר – חוויה מדהימה, אנחנו יצאנו לטיול דרך Hotel Nutella והיה נפלא. ממש לא ממליצות לוותר על זה אפילו אם כבר יצא לכם לישון במדבר בארץ או במקומות אחרים – באמת מדובר בחוויה מיוחדת.
מה אוכלים:
קפה kuku במבצר – שבו שם לראות את השקיעה היפיפיה.
מסעדת pleasant haveli – מסעדה עם אוכל הודי מעולה! מעט יקרה וחגיגית מהרגיל.
אודייפור שהות: 2-3 ימים
הגעה: סליפר ממוזג של 11 שעות מג'איסלמר.
לינה: הוטל מינרווה. מקום מקסים, אנשים נחמדים, חדרים מאוד נקיים ויפים. נדמה שרוב הישראלים ישנים שם. בראייתנו החדרים ברמה גבוהה וממוזגים ואין סיבה לישון בגרנד מינרווה (שהוא יקר יותר).
מה עושים:
1. העיר יפיפיה עם לוק מעט אירופאי. שווה לצפות באגם היפה, להסתובב בשוק של המקומיים ועוד.
2. הארמון יפה מאוד ושווה לשלם כניסה אליו (גם כאן יש הנחה לסטודנטים וגם לאנשי ביטחון)
3. בנוסף, כדאי לנסוע בריקשה ל-tiger lake (הנהג יכול לעצור לכם בנקודה שממנה ניתן ללכת לתצפית) וללכת מסביב, הנוף פשוט מדהים.
4. יש בעיר קניון ענק, שווה לבקר בו, זו חוויה מעניינת גם למי שלא מעוניין לעשות שופינג.
5. יש אופציה להתנדבות עם בעלי חיים באזור.
מה אוכלים:
בית קפה בשם jheels ginger cafe עם פיצה פשוט מעולה.
אם אתם אוכלים hello to the king בגרנד מינרווה, יש אופציה לבקש נוטלה במקום סירופ שוקולד – זה אלוהי, מומלץ בחום.
סעו לרג'סטאן, היא מדהימה!
תמונה ליחס – ג'איפור על הבוקר
דרמסאללה
מי שלא מכיר- דרמסאללה מחולקת לארבעה מקומות. 1. דרמסאללה. 2. מקלוד גאנג'. 3. באגסו. 4. דרמקוט.
- דרמסאללה: אזור לא מתוייר לרוב, למטייל הממוצע הישראלי האיזור לא מעניין במיוחד. דרמסאללה היא עיר הודית טיפוסית, אנחנו הגענו לשם רק כי השלמנו לנו כלים לפק"ל קפה, ומעבר לזה נחמד לעבור שם בשוק/רחוב החנויות הראשי, אבל ממש לא חובה.
- מקלוד גאנג': מושבה טיבטית ומקום מושבו של הדאלאי לאמה, אווירה "הודית עירונית" יותר צפיפות, צפירות, מלא מוכרים וכו'.מקלוד גאנג לרוב מתויירת יותר על ידי תיירים מהעולם ופחות ישראלים, לעומת זאת באגסו ודרמקוט "המפוצצות ישראלים". במקלוד גאנג, יש את המקדש של הדאלאי לאמה המפורסם והכניסה בחינם. (יש פעמים שישנם שיעורים של הדאלאי לאמה במקדש, בכדי לשמוע את השיעורים צריך להירשם ולשלם מראש, רצוי להגיע עם רדיו שאפשר לקנות באזור השווקים של מקלוד גאנג' על מנת לשמוע תרגום סימולטני). בנוסף, במקלוד גאנג' יש מלא שווקים של אמצעי תפילה ותכשיטים טיבטיים בעיקר, וגם נוף יפייפה של ההרים מסביב.
- באגסו: באגסו ודרמקוט אלו האיזורים שבהם מתרכזים רוב הישראלים בדרך כלל, שם תמצאו גסטהאוסים רבים, סדנאות מכל הסוגים, מסעדות (בעיקר מערביות), ועוד. באופן כללי דרמקוט קצת יותר שקטה ונעימה. בכל אופן, מי שמחפש שקט שינסה ללכת לupper באגסו או upper דרמקוט.
טיולי יום/טרקים:
- טריונד: טרק של יום או יומיים (החלטה שלכם) לתצפית על ההרים באזור. ישנה אפשרות ללינה למעלה במאהלים.
- מפלי דרמקוט: טיול יום נחמד מאוד למפלים יפים.. בדרך קלה וקצרה יחסית. ישנה אפשרות להגיע לאמצע הדרך ברכב עד למקדש.
- מפלי בגסו: בערך חצי שעה הליכה מאזור השוק של באגסו.
סדנאות: לא סתם קוראים למקום הזה מתנ"ס, יש שם אינספור סדנאות מכל כך הרבה סוגים, כמו למשל: ציור, נגינה, יוגה, רייקי, בישול, גילוף בעץ, הכנת דידג', מקרמה וצורפות.
- נגינה: בית ספר למוסיקה של ג'ולי: נמצא מיד אחרי הגשר, שיעורי מפוחית באזור ה100 לשיעור בערך, המורה מאוד מקצועי ונחמד.
- סדנת בישול: ריטה המפורסמת (של דרהמקוט) מעולה ומאוד מומלצת. אבל אל תצפו לקורס מקצועי. מבשלים שם 3 מנות (איזה שתבחרו) במטבח ביתי עם אישה נפלאה, כיף מאוד וטעים מאוד! המחיר: בערך 500 רופי לאדם. ניתן לעשות את הסדנא עד 3 אנשים ביחד, בעיניי לא מומלץ יותר משני אנשים. כמו כן ריטה גם יודעת עברית ברמה יחסית טובה.
- יוגה: אוניברסל יוגה, (לאחר הירידה הגדולה בכניסה לדרהמקוט יש חניון קטן צריך לפנות שם ימינה). שיעור אחד של hatha yoga. השיעור עולה כ200 רופי לאדם. (יש שם גם עוד סוגי יוגה).
במרחק נסיעה:
- אמריצר: עיר אשר נמצאת כ6-7 שעות נסיעה מדרמסאללה. שם תמצאו בין היתר את מקדש הזהב- מקדש סיקי גדול ומרשים. וגם תוכלו ללכת למעבר הגבול עם פקיסטן ולראות את טקס חילופי המשמרות. אירוע מעניין ומרהיב.
- פרשר לייק: (ניתן גם להגיע מקאסול) אגם קטן וגבוה אשר נמצא סביב ה4 שעות נסיעה מדרמסאללה. בדרך לשם, ומשם יש נוף מדהים. מומלץ לנסות להגיע לשם לזריחה, אם בנסיעת לילה או אפילו לישון שם לילה.
בגדול: יש עוד המון אטרקציות באזור תעזרו בסוכנויות, יש לא מעט.
אוכל בדרמקוט
- מונלייט קפה: מסעדה נחמדה עם אוכל מערבי וישראלי אבל המלצה שלנו תאכלו שם את ה-הלו טו דה קינג! הקינוח הכי טוב שאכלנו בטיול עד כה. (לא לשכוח להפוך את העוגיות מלמטה)
- מורגנס פלייס: מסעדה איטלקית נחמדה מאוד עם תצפית מעולה לעמק.. אבל יקרה. נמצאת בכניסה לדרהמקוט- בתחילת הירידה מצד ימין.
- Falafel corner: נמצא בדרך לבגסו, פלאפל מעולה ובעל המקום משקיע בכל מנה את כל הלב. בכל בוקר תוכלו לראות אותו מכין את הפיתות מאפס.
- שמיים/trek &dine: אוכל גם הודי וגם מערבי/ישראלי, אחלה אנצ'לדה וארוחות בוקר.
אוכל באגסו:
- נופי פאי בסקיי פאי: ממליצים שם על המלאי קופטה, לא יצא לנו לטעום.
- בגסו קייק: בsingh corner
- בית הקפה עם הציור של הלב עם השפם. לפניו יש מכולת, משם הם מביאים את העוגיות ויש להם 4 טעמים.
- דודו פלאפל: שקשוקה תרד קטלנית, מעבר לפלאפל שהיה טעים מאוד.
בדרמקוט יש בית בינ"ה ובית חב"ד. בבאגסו יש שלוחה של בית חב"ד דרמקוט ואת הבית היהודי.